niedziela, 10 kwietnia 2011
Czekolada
Coś pysznego dla każdego, gdyż kartka pokazuje kilka rodzajów czekolady... Od tysiącleci, czekolada jest fenomenem, budzącym niemałe emocje, który fascynował i nadal zadziwia ludzi. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Z fizyko-chemicznego punktu widzenia jest mieszaniną typu emulsja: sproszkowanego ziarna kakaowca, masła uzyskanego z tego ziarna oraz cukru i mleka. Wszystko w różnych proporcjach w zależności od tego jaki to produkt. Najczęściej wytwarza się ją w postaci tabliczek. W Meksyku najpowszechniej stosowana jest jako czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. To w dużym skrócie tyle, a teraz smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Jako zdeklarowana czekoladoholiczka zazdroszczę! ;)
Proszę mnie tutaj nie kusić bo ja na diecie jestem :P
Madziu przecie Ty wiesz, że ja uwielbiam a nie mogę:( Kusicielka:)
Tez aktualnie nie jem czekolady ale kartka az zacheca ;D :(
Prześlij komentarz