sobota, 22 stycznia 2011
Smacznego
Od tysiącleci, czekolada jest fenomenem, budzącym niemałe emocje, który fascynował i nadal zadziwia ludzi. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporządzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Wszystko w różnych proporcjach w zależności od tego jaki to produkt. Najczęściej wytwarza się ją w postaci tabliczek. W Meksyku najpowszechniej stosowana jest jako czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadko spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Wygląd czekolady najwyższej jakości powinien być nieskazitelny. Tabliczka powinna być jednolita, czyli bez pęcherzyków w przełomie, a przy przełamywaniu wydawać charakterystyczny odgłos -,,strzelić''. Powierzchnia tabliczki czekolady najwyższej jakości posiada połysk. Trzy podstawowe typy czekolady można wyróżnić, w oparciu o zawartość w niej kakao. Są to: czekolada naturalna (ciemna), czekolada mleczna i czekolada biała.
To kolejna "smaczna" kartka w mojej kolekcji....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz