piątek, 4 marca 2011

W dawnej kuchni


Panowanie królowej Wiktorii (1837-1901) należało do najdłuższych w czasach nowożytnych. Wielka Brytania przeżywała wówczas szczyt swojej potęgi imperialnej i była największym mocarstwem na świecie. Bogactwo i rewolucja przemysłowa gwarantowały stabilizację i dobrobyt społeczeństwa.
Okres ten uznaje się za spokojny, stabilny, pełen zdobyczy przemysłowych. Choć niektórzy myślą o nim z nostalgią jak o epoce niewinności, wysublimowania, szczytnych ideałów, to znając wiktoriańskie realia niewielu zdecydowałoby się żyć w tych ciężkich czasach pełnych sprzeczności, zakłamania i obłudy.
Klasyczna kuchnia w domu z tej epoki, to duży pokój połączony z równie dużą spizarnią i najczęsciej z pomieszczeniem do spania dla kucharza. Obecne w kuchni były zlewozmywaki z bieżącą wodą, pojawiały się piece gazowe, ale jednak najczęściej używano pieców żeliwnych z otwartym ogniem.

1 komentarz:

Cleo. pisze...

Baaaaardzo fajna pocztówka jak i adnotacja. Bardzo mi się podoba.